Om mig

Vem är jag

Som uppvuxen i fjällbyn Klimpfjäll ligger naturen mig nära och kanske var det just den som fick min inspiration att spira. Under uppväxten, studietiden och mitt vuxna liv, har skrivandet följt med som en extra skugga som aldrig släppt taget. Med inspiration från mina favoritförfattare lekte jag mig fram till det som blivit min egen författarstil och fantasy blev den genre som jag fastnade för. Kanske är det inte så konstigt med tanke på de historier jag fick höra under uppväxten om alla de möjliga och omöjliga saker.  


2018 beslöt jag mig för att 2019 skulle bli mitt skrivarår och ett gammalt skrivprojekt dammades av. Efter att ha samlat ihop nästan tjugo års tankar och planer för råmanuset jag redan skrivit, började slutmålet att synas och 2021 nådde jag det målet när min debutroman Brokblodet släpptes. 


LWL Förlag bildade jag som egenutgivare med målet att publicera och marknadsföra mina egna böcker. I dagsläget finns inga planer på att publicera någon annan författares böcker. 


I samma veva som när jag debuterade som författare 2021, tog jag även chansen att gå en utbildning för att bli manusutvecklande lektör. Det ger mig chansen att hjälpa andra som skriver och jag tar med mig mina erfarenheter från min utbildning, mina år som gymnasielärare och författarskapet i mitt arbete som manusutvecklare. 

Manus som jag arbetar med


Jag arbetar med flera olika typer av manus och genrer, förutom lyrik, faktamanus och barnböcker. Extra förkärlek har jag till genren fantasy. 

I media

Debutantpoträtt  Höstens Böcker 2021

Mil efter mil färdades jag i baksätet i familjens Volvo. Backe upp och backe ned. Raksträckor och kurvor. Speciellt när vi åkte längs vägarna i Norge. Som liten var jag åksjuk och sov mest under våra resor. Förutom när vi åkte hem den slingrande vägen från Vilhelmina upp mot Klimpfjäll på kvällen. Satt jag i mitten av baksätet, kunde jag luta huvudet bakåt och genom bakrutan se stjärnorna däruppe på den mörka nattliga sammetsduken, som bara kan bli så mörk när inga gatlysen finns. Sedan somnade jag efter att ha räknat de få gatlysen som fanns, tills jag vaknade av att bilen stannade på uppfarten till vårt hus.


När jag blev äldre, lärde jag mig att läsa medan vi åkte bil. Att sova hela dagarna under våra semestrar i Norge gick inte längre utan jag övervann illamåendet och packade kilovis med böcker varje gång vi förberedde oss inför nästa resa. Bokhögen som lånades hem varje sommarlov gav mig ett styrkepass, både när jag bar hem den från skolbussen och tillbaka till skolan när hösten kom.


Det var nog de böckerna som gjorde att papper och penna också packades. Jag skrev när vi stannade till för natten. Jag skrev när vi nådde den norska gården där vi hyrde stuga medan pappa fiskade lax. Jag skrev medan vi åkte. Bäst gick det att skriva när vi åkte längs de breda vägarna i Finland. Det var som att färdas längs golvet i en balsal.


Och visst var det just det vilda och karga landskapet i Norge som väckte min fantasi. Det och alla de böcker jag läste och landskapet i fjällbyn där jag växte upp. Jag skrev mina egna berättelser och imiterade mästarna vilkas böcker jag plöjde. Mina karaktärer jagade bovar, levde i fantasivärldar och var med om de mest fantastiska äventyr jag kunde komma på. Allt skrivet med en prydlig handstil. I alla fall om vägarna var nog bra.


För det är ju det där med en fantasivärld, en vild natur och äventyr i bokens värld som jag minns så väl från resorna med familjen, blandat med alla äventyren som vi själva upplevde längs både kända och okända vägar. Den som går förbi huset som bara måste vara ett spökhus. Eller den som leder till en klippa som sluttar rakt ned i havet som man kanske kan se om dimman tillåter det. Eller den som slutar vid Atlantens kust och det enda vi såg var öppet hav som ibland pryddes av tumlares ryggfenor långt därute. För visst är det just det som är det speciella med äventyren. Att vi upplever dem tillsammans.


På den vägen fortsatte jag, när en karaktär en dag presenterade sig. Jag provade olika genrer men inget fungerade, tills jag provade att skriva fantasy. Då var det som om karaktären log och nickade sitt medgivande. En idé blev en novell. Novellen blev en roman. Romanen blev Brokblodet.

Intervju hos Fantasykammaren (FB)

FÖRFATTARINTERVJU - LISA W. LINDBLOM


  • Berätta lite om dig själv!

Jag bor i Skellefteå men är uppvuxen i fjällbyn Klimpfjäll. Jag är gift och har två barn. Vid sidan om att skriva, arbetar jag som gymnasielärare, läser så mycket jag kan, spelar en del tv-spel samt pysslar i trädgården sommartid.


  • Berätta lite om din bok. Vad handlar den om?

Brokblodet handlar om Vironia Aransdotter som får i uppdrag att leta efter en grupp med försvunna personer, varav en av dem en gång stod henne mycket nära. Under uppdraget måste hon återvända hem till alvriket och möta problem som hon lämnade efter sig där. Dessutom förstår hon att något mer är galet i alvriket när hon väl kommit dit.


  • Är den fristående eller del i en serie?


Brokblodet är den första av tre böcker.


  • Inom vilken subgenre i fantasy skulle du klassa den som?

Klassisk fantasy.


  • Hur lång tid tog den att skriva?

Första utkastet fick jag ihop kring 2008, så dryga tio år med flera års uppehåll när livet ville annat och för att jag inte hade rätt verktyg att redigera boken.


  • Var fick du inspiration ifrån? Hur började resan från idé till färdig bok?

För mig började det med att jag skrev en novell med en låt som inspiration som sedan växte till en roman, som sedan växte till en serie av flera böcker. 2019 var jag med på en planeringsdag för författare/blivande författare med målet att ta itu med mitt gamla manus. För ungefär ett år sedan blev jag antagen till projektet Från Bokidé till Boklansering, där vi är flera författare som skrivit, redigerat och nu lanserar våra böcker med stöttning av en projektledare, Ann Ljungberg. Alla blev vi egenutgivare och har hjälpts åt i denna kluriga process.


  • Beskriv din bok med tre ord och tre ord endast!

Vänskap, mod, rädsla.


  • Om din huvudkaraktär var en drink/dryck, vilken drink/dryck skulle den vara?

Svår fråga men jag tror på whiskey. Hon kan vara lite svår att förstå sig på men när man väl lärt känna henne, så kan hon vara en trevlig person. Ironiskt nog dricker jag själv inte whiskey.


  • Hur lik är du din huvudkaraktär? Bråkar ni mycket eller kommer ni bra överens? Har ni något gemensamt?

Vi är båda måna om våra nära vänner och om någon förargat oss, så är det inte lätt att få oss att förlåta och vi tycker om våra rutiner. Däremot har jag en känsla av att Vironia skulle ledsna ganska snabbt på att jag ibland är seg i starten, samtidigt som jag skulle bli trött på att hon är så strikt hela tiden.


  • Var det något särskilt du ville utforska när du skrev den här boken? Eller något särskilt du ville säga med den?

Först hade jag nog ingen tydlig tanke men sedan upptäckte jag att fokus ligger på relationer, att man inte ska vara så självisk men också att man ska våga utmana sina rädslor.


  • När kommer den ut och var kan man köpa den?

Brokblodet kommer ut i september, samma vecka som bokmässan i Göteborg hålls, när projektgruppen Från Bokidé till Boklansering kör en gemensam releasevecka. Det kommer att gå att beställa den via nätbokhandlare, be den lokala bokhandeln att köpa in samt beställa via min hemsida www.lwlforlag.se

Intervju med Ann Ljungberg 2020

Intervju med Ann Ljungberg för boklansering.se

Intervju hos P4 Västerbotten